Повечето котки са изключително любопитни. Затова е важно преди да донесете новия си домашен любимец да обезопасите дома си. Погрижете се да предотвратите падането му от всички прозорци. Премахнете всички отровни домашни растения. Приберете на недостъпно място всички химични препарати. Ако котката Ви е стъпала в препарат и след това си е близала лапите незабавно потърсете ветеринарен лекар. Котките имат навика да ядат конци, ластици и еластични нишки. Уверете се, че нито едно от тези неща не е достъпно за котката Ви.

 

Много често стопаните несъзнателно отравят домашните си любимци давайки им лекарства предназначени за хора например парацетамол или прилагайки инсектициди за кучета върху котки. Изяждането на гризачи, убити от отровни примамки също би могло да е фатално за котките.

 

Котките старателно почистват козината си. Ако върху нея са попаднали токсични химични вещества животните могат да изгорят езика си при почистването на козината. Никога не използвайте вещества върху котката ако не сте сигурни, че са безвредни за нея. Дори безопасни за хората вещества могат да бъдат отровни за котките (парфюми, бой, шампоани и др.)

Съвети към стопаните на домашни любимци:

1. За да не лаепреди отваряне на вратата, обучете кучето си с подаване на награда да си седи на постелката мирно в очакване на гостите.

2. От малко приучете кучето сида не получава нищо от хранещи се хорана масата. Ако продължава да досажда, затворете кучето в коридора и му дайте награда и играчка.

3. За да не дъвче чехлите, променете "обекта на желанията” с гумена играчка, кокал или друго от специализиран магазин, което да удовлетворява инстинкта му. Погалете го, похвалете го за новата му придобивка, с която играе с удоволствие.

4. Купичката с вода трябва винаги да бъде пълна спрясна вода.

5. Хранатаизбирайте съобразено с породата, теглото и препоръките на ветеринарен лекар на домашни любимци.

6. Не вземайте кученце или котенце само за да си начешете егото да го показвате пред хората. Ежедневните разходки и обгрижване са задължителни, но те са изключително здравословни за хора от всяка възраст. Готови ли сте да го дарявате постоянно с грижа и любов?

Домашните любимци са доказано лечебни и верни другарчета след животоспасяващи операции или за самотни хора. В последно време са все по-търсени от семействата с малки деца, заради възпитанието в отговорност, привързаност и споделено съжителство.